Най-общо подготовката на почвата за засаждане на картофи може да се раздели на два етапа:
Подготовката на почвата през есента се състои в дълбока оран на избраните полета. През пролетта в зависимост от състоянието на почвата се извършват допълнителни обработки – култивиране, фрезоване.
Подготовката на площите започва с почистване на растителните остатъци и оран на дълбочина 30 – 35 см. Почвите със среден до тежък механичен състав налага извършване на качествена дълбока оран. Постигането на тази цел е свързано с използването на 3 – 5 корпусни плугове като най – добрия вариант е използването на обръщателни плугове. Оптималните срокове за извършване на есенната дълбока оран са Октомври – Ноември. В случаите когато е необходимо се прави продълбочаване с цел подобряване на структурата и състава на почвата, аерационните процеси и влагоемкостта. Продълбочаването се извършва на дълбочина обикновенно от 45-60см. Продълбочаването подобрява растежа на корените и инфилтрацията на вода и хранителни вещества. По този начин то спомага за намаляване на повърхностното оттичане и увеличава добивите.
В зависимост от състоянието на почвата обработката преди засаждане на картофите включва култивиране или дисковане на 15-18 см дълбочина. Тъй като картофите се отглеждат при поливни условия, особено важно в подготовката на площите е подравняването, с оглед качественото провеждане на следващите работни процеси – засаждане, третиране с хербициди и препарати за растителна защита, окопаване, загърляне, поливане и прибиране.
Фрезоването е последния етап преди засаждането на културата. Чрез него почвата се довежда до необходимото състояние, което предпоставя качествено засаждане и извършване на следващите агротехнически мероприятия. Фрезоването трябва да се извършва непосредствено преди засаждането. В зависимост от разположението на работните органи фрезите се разделят на два типа – хоризонтални и вертикални(ротационни). Подходящи за картофите са и двата типа, но с оглед постигането на по – добра почвена среда за засаждането поникването и развитието на картофите е препоръчително използването на ротационни фрези.
За отглеждане на картофи с оглед изпълнението на заложените агротехнически срокове е препоръчително фрезоването да се извършва с фрези с работна ширина от 3 – 4м.